Previous Next

L’historiador Joan Navais clou el cicle sobre la Guerra Civil i la Dictadura.

Avui, la sala d’actes de la Fundació Privada Reddis s’ha omplert de gom a gom per escoltar la conferència de l’historiador Joan Navais “Gener de 1939: els darrers dies del Reus republicà”, darrera conferència del clicle ”Auditoría de guerra del Ejército de Ocupación. L’inici de la repressió de la dictadura". 

 

Navais ha repassat els darrers dies del Reus Republicà, prenent com a punt de partida el dia 15 de gener de 1939 on, en ple esfondrament de la Catalunya republicana, l'exèrcit franquista va ocupar la ciutat de Reus. Malgrat la resistència -mig heroica, mig desesperada- d'un exèrcit de la República cada cop més delmat i desmoralitzat, les línies de defensa republicanes no van poder afrontar el gran potencial bèl·lic de la maquinària de guerra franquista que al cap d'unes poques setmanes, va culminar la conquesta militar de Catalunya.

 

La conferència ha estat un viatge al passat que ens ajuda a entendre la conjuntura actual i encarar el futur sense oblidar les nefastes conseqüències d’un règim autoritari.

 

 

Informació del Cicle.

 

 

A la primavera, reprendrem una segona part del cicle on es tractaran les conseqüències de la Guerra Civil i de com la dictadura va truncar la vida de les persones a través de histories viscudes al territori. 

 

Aquesta primera part del cicle ha constat de tres conferències:

 

·       22 de novembre: "La batalla del Pont de Muntanyana i la primera ocupació estratègica de Catalunya", a càrrec de Lluís Colomés.

 

·       7 de novembre: "El Front de Pallars, 10 mesos sota les forces d’ocupació", a càrrec de Manel Gimeno, historiador.  

 

·       28 de novembre: "Gener de 1939: els darrers dies del Reus republicà”, a càrrec de Joan Navais, historiador.