Projectes

Previous Next

In memoriam Biel, de Santi Suarez premi MemoriReus dins el Festival Memorimage 2024.

 In memoriam Biel, de Santi Suarez premi MemoriReus dins el Festival Memorimage 2024. El documental ha comptat amb el suport de la Fundació Privada Reddis.

 

Enguany, tres peces que compten amb el suport de la Fundació Priva Reddis han estat projectades al Festival Memorimage de Reus:

 

'In memoriam Biel', de Santi Suárez, que descobreix la vida i obra de l'escriptor i lingüista reusenc Gabriel Ferrater ha estat guardonada amb la categoria MemoriReus. "L'ombra del fotògraf', de Carles Esporrín i Luz López, sobre Josep aria Cañellas, pioner de la fotografia instantània, ha estat una altra de les obres projectades i es podrà veure en obert a la plataforma Memorimage en línia fins al 17 de novembre.  

 

Per ltra banda, el festival va dedicar  dues sessions especials dedicades a la resistència antifranquista on van projectar la sèrie documental 'Maquis a les muntanyes de Prades', de Toni Orensanz que neix dels estudis històrics del president de la Fundació Privada Reddis, Lluís Colomés.

Previous Next

La seu de la Fundació Privada Reddis ha acollit la presentació, en roda de premsa, del Festival Quarts de Teatre.

Avui, la seu de la Fundació Privada Reddis ha acollit la presentació, en roda de premsa, del Festival Quarts de Teatre.

 

El festival de microteatre de Reus, organitzat per Les Artistes Locals i Quarts de Teatre, tindrà lloc el dissabte 16 de novembre de 18h a 23h a la Llotja de Reus, al Círcol i a l'Espai Boule.

 

Aquest projecte que va néixer l'any 2013, de la mà de Les Artistes Locals i Perejil's Sound, torna amb el mateix format que les primeres edicions però amb moltes novetats i amb ganes de ser un referent del microteatre a Catalunya. 

 

El Festival ofereix una experiència teatral única gràcies al format íntim i breu de les obres: només 15 minuts de durada, pocs actors i un espai no convencional on es representen les obres. L'aforament per a cada sessió és molt limitat, creant una atmosfera íntima i pròxima als actors que diferencia clarament aquest format del teatre convencional. El 16 de novembre el Festival Quarts de Teatre es convertirà en una experiència immersiva i participativa per al públic assistent i una jornada plena de cultura, entreteniment i interrelacions.

 

El regidor de cultura i política lingüística de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, ha comentat que està molt content de recuperar el festival, amb aquesta força renovada i amb la voluntat de reprendre-ho des d’una mirada nova. També ha posat en valor Quarts de Teatre com una iniciativa que va molt més enllà del teatre, ja que crea xarxa i comunitat, i interrelació amb el territori. Per últim, ha manifestat la voluntat de col·laborar en aquesta iniciativa amb caràcter de continuïtat.

 

D’altra banda, la patrona de la comissió de cultura de la Fundació Reddis, Pilar Monje, ha dit que per part de la Fundació estan molt contents de donar suport a aquest tipus d’iniciatives culturals, ja que la cultura és una de les potes importants d’activitat de la Fundació.

 

La codirectora del Festival Quarts de Teatre, i membre de Les Artistes Locals, Alba Aluja ha manifestat la importància del teatre d’aprop i la voluntat d’arribar a nous públics, sobretot la gent jove. També ha fet una crida a tota la ciutadania perquè vingui a La Llotja, com a punt de trobada del Festival, ja que aquest estarà obert a tothom, amb entrada o sense.

 

 

El Festival compta amb el suport de la Diputació de Tarragona, Reus Cultura i el patrocini de la Fundació Privada Reddis. També compta amb un gran suport de col·laboradors que han fet possible que Quarts de Teatre torni a ser una nova realitat: Cambra de Comerç de Reus, El Círcol, l’Espai Boule, Zero Gluten ADN Sistaré, Batticuore, Ferran Cerro Restaurant, Restaurant El Círcol, Pesca Salada Vidal, el celler Mas Vicenç, Quatre C i ticketerum.

 

El 16 de novembre el Festival Quarts de Teatre es convertirà en una experiència immersiva i participativa per al públic assistent i una jornada plena de cultura, entreteniment i interrelacions.

 

Espais escollits

 

La Llotja de Reus: aquest espai emblemàtic de la ciutat serà l’espai central del festival, actuant com a punt de trobada per als assistents. El Círcol: aquest espai dedicat a les arts i la cultura, proporcionarà un escenari perfecte per a les representacions de microteatre. S’hi podran veure 2 dels 4 espectacles escollits. L’Espai Boule complementarà l’experiència del festival oferint un entorn alternatiu i divers. També s’hi podran veure 2 dels espectacles escollits per aquesta edició.

 

Obres seleccionades

 

A finals d'agost es van publicar les bases de la convocatòria per les obres que tindrien lloc a la 6a edició de Quarts de Teatre 2024. En menys d’un mes la rebuda de propostes va ser molt gran fent difícil la tria de les 4 obres seleccionades. Del total de 35 obres rebudes, aquestes 4 són les que han estat escollides:

 

● Mira’m bé els ulls, amb Joan Maria Vidal Mateu i Neus Ceballos Noriega, de la companyia teatral de Reus “Ves per on Teatre”

 

● Duérmete Niño, amb Anna Prats i Xavi Álvarez, de la companyia teatral “La nina bonita” de Barcelona.

 

● Començar, amb Uri Callau i Berta Errando, de la companyia de Sant Quirze del Vallès “La Bandarra” .

 

● La funerària, amb Mar Puig, de la companyia WeColorMusic, d’Ullastrell

 

El preu de cada espectacle és de 4€ però es pot comprar el paquet amb les 4 obres per un preu de 12€.

 

Les entrades es posen avui a la venda i es podran adquirir de forma anticipada a través del portal www.ticketerum.com sense cap mena de comissió. Tot i que també es podran comprar el mateix dia del Festival a la taquilla que es trobarà a l’interior de La Llotja de Reus.

 

Novetats d’aquesta edició

 

Quarts de teatre obrirà les portes el dia 16 de novembre a les 18h a La Llotja de Reus. Des de la mateixa Llotja es farà la crida de cadascuna de les obres i des d’allà s’acompanyarà el públic als diversos espais on es podran veure les peces de microteatre. Serà allà mateix a la Llotja on hi haurà la GASTROTEATRE, on es podran degustar diverses tapes, preparades per 4 restauradors de la ciutat, que estaran inspirades en les quatre obres que es representaran durant el festival. Aquests 4 restauradors seran: Ferran Cerro, Zero Gluten ADN Sistaré, Batticuore i Restaurant El Círcol. El Celler Mas Vicenç, de Cabra del Camp, oferirà 4 vins diferents per maridar aquestes 4 tapes. De 18h a 23 es podrà gaudir d’un ambient acollidor amb taules per a converses i gaudir de la música en directe dels DJ Selector Quarts de Teatre, que oferiran una selecció musical que ha sonat al llarg de les 5 edicions anterior, creant una atmosfera festiva i animada.

 

Previous Next

La Fundació Privada Reddis dona suport a la primera del festival 'Muses'.

La comissió de cultura de la Fundació Privada Reddis dona suport a la primera del festival 'Muses', que es va inaugurar a Reus el passat 11 d'octubre fins al 16 de novembre.

 

Muses neix per posar en valor la presència de dones en el món de la música al país i al territori i aspira a consolidar-se com un cicle de concerts de referència que faci visible la cultura musical creada per dones i promogui la pedagogia i la conscienciació sobre la igualtat de gènere.

 

Aquesta primera edició inclou una desena de concerts i altres activitats culturals relacionades amb el món de l’art i l’educació sobre gènere, sempre amb la música com a fil conductor.

Els esdeveniments se celebraran en diversos espais de la ciutat, com ara Casa Navàs, Cal Massó o Lo Submarino.

 

La programació compta amb les actuacions d’Angeladorrrm, Colet, El Niño Lord.Cah, Enyor, Guineu, Magalí Sare & Manel Frontià, Maig, Sònia Gómez, Wav.fle i l’exposició de l’escultora Béatrice Bizote, que tindrà bloc del 7 al 10 de novembre al Castell del Cambrer.

, que es va inaugurar a Reus el passat 11 d'octubre fins al 16 de novembre.

 

Muses neix per posar en valor la presència de dones en el món de la música al país i al territori i aspira a consolidar-se com un cicle de concerts de referència que faci visible la cultura musical creada per dones i promogui la pedagogia i la conscienciació sobre la igualtat de gènere.

 

Aquesta primera edició inclou una desena de concerts i altres activitats culturals relacionades amb el món de l’art i l’educació sobre gènere, sempre amb la música com a fil conductor.

Els esdeveniments se celebraran en diversos espais de la ciutat, com ara Casa Navàs, Cal Massó o Lo Submarino.

 

La programació compta amb les actuacions d’Angeladorrrm, Colet, El Niño Lord.Cah, Enyor, Guineu, Magalí Sare & Manel Frontià, Maig, Sònia Gómez, Wav.fle i l’exposició de l’escultora Béatrice Bizote, que tindrà bloc del 7 al 10 de novembre al Castell del Cambrer.

Previous Next

Preestrena del documental "Josep Maria Cañellas. L'ombra del fotògraf"

Reus, 4 d'octubre de 2024_ Ahir, el teatre Bartrina va acollir la preestrena del documental "Josep Maria Cañellas. L'ombra del fotògraf" dirigit per Carles Esporrín. Un documental que compta amb la col·laboració de la Fundació Privada Reddis, on es reflecteix la investigació d'un reusenc, fins ara desconegut, que va ser pioner en els avenços fotogràfics a les darreries del s.XIX.

  

Josep Mª Cañellas (Reus, 1856- París, 1902) és el pioner de la fotografia instantània al nostre país i un artista d'avantguarda destacat de la bohèmia parisenca de finals del segle XIX.

 

Un personatge pràcticament desconegut, però cabdal per entendre el canvi de paradigma que suposarà l'esdevenir de la fotografia documental i el fotoperiodisme tal com el coneixem a hores d'ara.

 

La qualitat, excepcionalitat i extensió de la seva obra contrasta amb la discreció i el poc reconeixement que ha tingut la seva figura, pràcticament oblidada. A partir d'aquí, la investigació d'un personatge que aquells que s'hi apropen qualifiquen d'addictiu, continua.

Previous Next

La Fundació Privada Reddis coprodueix l'exposició 'Josep Maria Cañellas. De Reus al món' al CIMIR de Reus

 

El Centre de la Imatge Mas Iglesias (CIMIR) de Reus va inaugurar aquest dimecres dia 18 de setembre, l’exposició “Josep Maria Cañellas. De Reus al món”, amb la participació del regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, el president de la Fundació Privada Reddis, Lluís Colomés, i Carles Esporrín, director del documental “Josep Maria Cañellas. L’ombra del fotògraf”.

Aquesta mostra, coordinada pel Museu de Reus i coproduïda per ReusCultura i per la Fundació Privada Reddis, copta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona i el Departament de cultura de la Generalitat de Catalunya. 

 

L’exposició, mostra un total de 51 fotografies que provenen de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i del Museu de l’Empordà. La selecció d’aquestes imatges permet conèixer més a fons l’obra de Cañellas, que s’organitza en tres tipologies principals:

 

  • Els nus femenins i infantils
  • Les instantànies de carrer
  • I les fotografies documentals, - sobretot de l'Empordà i d’animals.

 

A causa de les condicions lumíniques que exigeixen les albúmines, el CIMIR ha adaptat una sala  amb poca il·luminació per tal que els ulls s'acostumin a la foscor i permetin gaudir d'aquestes fotografies i al mateix temps s'explica com era el procés de fer les còpies de les imatges a la albúmina.

 

Al voltant de l’exposició s’han organitzat dues activitats complementàries:

 

- El dia 10 d'octubre, a les 19:00 h, al CIMIR: Projecció del documental “Josep Maria Cañellas. L’ombra del fotògraf”.

 

- El dia 24 d'octubre, a les 19:00 h, al CIMIR: Xerrada de Carles Esporrin sobre el fotògraf.

 

L’entrada és lliure i es podrà visitar al mateix CIMIR fins al 30 de novembre, amb entrada gratuïta, de dimarts a dissabte de 10 a 14 i de 17 a 20h.

 

 

Josep Maria Cañellas (Reus 1856, Paris, 1902)


Fill del petit fabricant de fil Josep Cañellas Vilanova i de la barcelonina Emília Mata Manset, per origen i edat, Josep Maria Cañellas formaria part d'una generació de reusencs en què destaquen figures de la talla d'Antoni Gaudí o Eduard Toda. Probablement emigrat de la ciutat de Reus durant la seva infància, des de mitjans de la dècada de 1880 i fins a la seva mort el 1902, Josep Maria Cañellas va exercir com a fotògraf a París, ciutat on es va forjar una exitosa carrera professional basada en la realització d'estudis del natural —especialment nus femenins— destinats als artistes, i que, en un període de quinze anys, li va permetre passar d'un petit estudi situat en un carreró de Montmartre a obrir un taller gran i luxós a l'avinguda Wagram, una de les principals artèries de la capital francesa. Més enllà dels nus, Cañellas també es va distingir pel seu interès en les perspectives de la fotografia instantània quan aquesta era només una possibilitat a l'abast de pocs professionals, aconseguint realitzar nombroses escenes de carrer a la ciutat de París i en el periple que, a l'hivern de 1888-1889, va realitzar per Figueres i el seu districte judicial per encàrrec del polític republicà d'origen figuerenc Josep Rubaudonadeu, que en aquells moments residia a la capital francesa.

Membre de la Chambre Syndicale de la Photographie i Medalla de Bronze en el Primer Congrés de Fotografia Professional celebrat a París el 1900, Cañellas va aconseguir una notorietat important en els cercles de la fotografia europea en guanyar un plet que, en defensa dels seus drets d'autor, va plantejar el 1899 contra l'ús il·legal d'una de les seves fotografies, establint un precedent jurídic de gran transcendència en aquesta matèria. Vinculat a la colònia d'artistes catalans i espanyols residents al París de finals del segle XIX, Cañellas es va relacionar professionalment, entre altres, amb l'il·lustrador Josep Lluís Pellicer, l'escultor Miquel Blay, els pintors Santiago Rusiñol i Ignacio Zuloaga o el músic Joaquim Malats, alhora que l'escultor Auguste Rodin es va interessar pel seu treball. El 12 de juny de 1902, a l'edat de quaranta-sis anys i quan es trobava al cim de la seva carrera professional, Josep Maria Cañellas va morir al seu domicili parisenc.

 

 

Previous Next

La Fundació Privada Reddis dona suport a la programació de l'obra "Els llops de Guimerà" a Reus, organitzada per la Colla Sardanista Rosa de Reus

Reus,28 d’abril de 2024_Aquest 2024, la ciutat de Reus se suma als actes de commemoració del centenari de la mort d'Àngel Guimerà, una figura cabdal de la literatura catalana. En el marc d'aquestes celebracions, la Colla Sardanista Rosa de Reus ha programat l'obra "Els llops de Guimerà", un espectacle teatral que posa en valor el llegat poètic de l'autor. Aquesta programació ha estat possible gràcies al suport de la Fundació Privada Reddis, que ha contribuït a fer realitat l'esdeveniment.

 

L'obra "Els llops de Guimerà" és una producció de petit format de la companyia Bubulina Teatre, amb el rapsode i intèrpret de tenora Valentí Maymó com a protagonista. La dramatúrgia, a càrrec del periodista i creador Jordi Lara, i la producció, dirigida per Gisela Figueras, han donat forma a un espectacle que destaca per la seva fidelitat a la poesia de Guimerà, així com per la inclusió de peces musicades per Enric Morera, com "La Santa Espina", "Els fulls eixorcs" i "La sardana dels monges".

 

"Els llops de Guimerà" va tenir lloc el passat 27 d'abril, en un espai tan emblemàtic com el Castell del Cambrer.

 

Amb la seva col·laboració, la Fundació Reddis reafirma la seva missió de potenciar el teixit cultural de Reus, mentre la Colla Sardanista Rosa de Reus segueix sent un dels motors de consolidació de la tradició i la cultura popular a la ciutat.

 

L'obra "Els llops de Guimerà" és una producció de petit format de la companyia Bubulina Teatre, amb el rapsode i intèrpret de tenora Valentí Maymó com a protagonista. La dramatúrgia, a càrrec del periodista i creador Jordi Lara, i la producció, dirigida per Gisela Figueras, han donat forma a un espectacle que destaca per la seva fidelitat a la poesia de Guimerà, així com per la inclusió de peces musicades per Enric Morera, com "La Santa Espina", "Els fulls eixorcs" i "La sardana dels monges".

 

"Els llops de Guimerà" va tenir lloc el passat 27 d'abril, en un espai tan emblemàtic com el Castell del Cambrer.

 

Amb la seva col·laboració, la Fundació Privada Reddis reafirma la seva missió de potenciar el teixit cultural de Reus, mentre la Colla Sardanista es consolida com a promotora de la tradició i la cultura popular.

Previous Next

L'any 2023, la Fundació Privada Reddis ha donat suport a un total de 53 projectes, impactant positivament en la vida de milers de persones a través de les tres comissions.

Des del 1992, la Fundació Privada Reddis s’ha mantingut fidel al seu principal objectiu: mantenir vius els valors que han fet de Reus i el Baix Camp un referent en els àmbits educatius, socials i culturals.

 

Durant l'any 2023, la Fundació Privada Reddis va continuar amb el seu compromís de donar suport i desenvolupar projectes educatius, culturals i socials a Reus i el Baix Camp. La Fundació entén la importància de crear sinergies de col·laboració amb empreses, altres fundacions i institucions públiques, com Ajuntaments i la Diputació, han multiplicat l'impacte dels ajuts, Això ha fet que l'impacte dels ajuts s'hagi multiplicat i ens ha permès  arribar a un nombre més gran de beneficiaris i projectes. Gràcies als acords de col·laboració amb la Fundació "la Caixa" i al conveni signat amb Grup Teixidó, hem pogut millorar les ajudes en l’àmbit social. A més, des del 2021, el suport del Grup Candor ens ha permès mantenir i ampliar el suport a projectes culturals a la ciutat.

 

La Fundació treballa a través de tres comissions diferenciades: Ensenyament, Cultura i Comunicació, i Social. Cada comissió compta amb la guia de patrons i patrones experts en les respectives àrees, que asseguren un enfocament efectiu i especialitzat en cada iniciativa.

 

Durant el 2023 es va donar suport a 53 projectes, repartits entre les tres comissions de la següent manera: 14 projectes en l'àrea d'ensenyament14 en la de cultura i comunicació, i 25 en la comissió social, alguns projectes abasten diverses comissions.

 

 

Comissió de Cultura: Fomenta la creativitat i la cohesió social a través de l’art i la cultura.

 

La comissió de Cultura ha destinat el 27% dels recursos disponibles a enriquir la vida cultural del territori. Entre els projectes destacats, es troben exposicions, festivals i activitats artístiques que han implicat tant creadors locals com internacionals. Un dels projectes més rellevants ha estat el Prosceni Reddis - Bartrina, un cicle de converses i actuacions dirigit per Joan Magrané. Aquest esdeveniment ha estat clau en la dinamització cultural de la ciutat, oferint un espai de trobada per a creadors i públic, i promovent el diàleg i l'intercanvi d'idees. El suport a la creació documental i xerrades que  ajudin a preservar la memoria histórica, és un altre dels objectius d’aquesta comissió.

 

 

Comissió d'Ensenyament: Impulsa l'educació, la creativitat i la integració social de tots els infants i joves.

 

Amb el 35% dels recursos assignats, la comissió d'Ensenyament ha donat suport a diverses iniciatives per a millorar la qualitat educativa i oferir oportunitats a estudiants, especialment aquells en situacions desfavorides. Iniciatives com "The Big Draw" i les activitats educatives a Mas Miró i a la ruta pictòricoliterària Mir-Manent, han arribat a més de 700 alumnes, estimulant la seva creativitat i pensament crític, a través de l'art. La Fira Tastet de Ciència ha involucrat nombrosos centres educatius, promovent l'interès per la ciència i la tecnologia. A més, la comissió també s'ha centrat en proporcionar suport econòmic als Centres Educatius per a sessions de formació adaptades a les necessitats específiques centre. Per aquesta comissió els Premis Beques són fonametals per a premiar l'execl·lència i promoure la igualtat d’oportunitats entre tots els alumnes.

 

 

Comissió Social: Suport a les associacions que treballen amb les persones més vulnerables

 

La Comissió Social ha gestionat el 38% dels Fons destinat a subvencions, prioritzant les ajudes a les persones més vulnerables. Amb el suport d'entitats com la Fundació La Caixa i Grup Teixidó, han pogut donar suport a associacions i Fundacions que treballen amb diferents col·lectius de persones vulnerables a Reus i el Baix Camp. L’objectiu d’aquests suports és facilitar la integració social i facilitar la igualtat d’oportunitats. S’han impulsat ajuts a associacions que treballen amb infants i famílies, des de persones sense llar a migrants sols, passant per famílies amb difucultats socioecòmiques o els ajuts que reben diferents associacions  que treballen amb persones en situació de discapacitat ja sigui intel·lectual o motriu. També s'ha donat suport a l'art, la cultura i l'esport, ja que aquesta comissió entén aquests vessants com a eines fonamentals d'integració social. En conjunt, aquests projectes han beneficiat directament milers de persones, millorant la seva qualitat de vida i la seva integració social.

 

La tasca realitzada demostra el compromís continu de la Fundació Privada Reddis amb el benestar i el desenvolupament del territori i la seva comunitat. Aquesta tasca no seria possible sense la implicació i el suport d'empreses privades, altres fundacions, associacions i institucions públiques.

Previous Next

Es convoca el 8è Premi de Periodisme Jove Joan Marc Salvat

Els mitjans de comunicació Reusdigital.cat i LANOVA Ràdio de Reus, al costat de la Fundació Privada Reddis i el Col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona, convoquen la vuitena edició del Premi de Periodisme Jove Joan Marc Salvat.

 

Aquests guardons, que es convoquen en memòria del periodista Joan Marc Salvat (1988-2015), volen reconèixer la trajectòria de joves periodistes compromesos amb la professió, l'honestedat, el compliment del codi deontològic, la capacitat d'iniciativa i l'emprenedoria en el món de la comunicació.

 

Els joves que vulguin participar-hi han de tenir fins a 35 anys i residir al Camp de Tarragona o a les Terres de l'Ebre. Es poden presentar tant treballs inèdits com publicats en algun mitjà de comunicació, sempre i quan s'hagin realitzat entre l'1 de gener de 2023 i el 30 de setembre de 2024, i la seva temàtica estigui relacionada amb la demarcació tarragonina. Si és el cas, caldrà especificar on i quan s'ha publicat el treball, i l'enllaç corresponent si es troba penjat a la xarxa.

 

S'acceptaran obres ja siguin de l'àmbit de la premsa escrita o digital, de la ràdio, de la televisió i del fotoperiodisme, encara que també hi ha l'opció de presentar una trajectòria professional, de la qual es valoraran els mèrits aconseguits. Les persones interessades a prendre part en el Premi, o els seus promotors, han de presentar els seus treballs, abans del 15 d'octubre de 2024, a la redacció de LANOVA Ràdio de Reus i Reusdigital.cat (Raval Santa Anna 2 3r pis, Reus) o al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. Posteriorment, el jurat, en analitzar els treballs presentats, tindrà en compte l'especificació periodística, la capacitat divulgadora o innovadora, el contingut científic, històric, i el nivell de qualitat de cada obra o conjunt d'obres a valorar de cada autor.

 

El veredicte es farà públic en el marc de l'acte de lliurament dels premis que tindrà lloc el mes de novembre de 2024, al Castell de Paborde de la Selva del Camp.

El Premi de Periodisme Jove Joan Marc Salvat compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Reus, l'Ajuntament de la Selva del Camp i Òmnium Cultural Baix Camp.

 

Premis

 

D'entre tots els treballs presentats, el jurat concedirà el primer premi dotat amb 900 euros; i el segon, valorat en 700. A banda, el guanyador del Premi a la trajectòria rebrà 900 euros i es reconeixerà amb el Premi Òmnium Cultural Baix Camp, a un alumne que cursi estudis relacionats amb el Periodisme i la Comunicació, i que consisteix en 350 euros per a destinar en material informàtic.

 

Premi de Periodisme Xavier Joanpere Olivé

 

Paral·lelament, i en el marc d'aquests guardons, es convoca el quart Premi de Periodisme Xavier Joanpere Olivé, valorat en 900 euros, adreçat a aquells treballs periodístics de temàtica social, o que s'englobin dins els camps de la cooperació, la llibertat dels pobles i el respecte cap a la terra i el medi ambient. Els participants podran adreçar els seus treballs a aquesta categoria específica, o bé el jurat es reserva el dret d'incloure en aquest apartat aquelles obres que tractin els temes esmentats.

 

Més informació a lanovaradiodereus.cat i a Reusdigital.cat.

Previous Next

L’èxit de ‘Maquis a les Muntanyes de Prades’ reafirma l’aposta de Canal Reus pel documental

 

La sèrie documental "Maquis a les Muntanyes de Prades", composta per tres capítols, han tigut èxit d'audiència. El seu darrer episodi es va convertir en el programa més vist del cap de setmana a Canal Reus. Aquesta sèrie, formada per tres episodis, demostra una vegada més la dedicació de Canal Reus per explicar històries locals amb una rellevància global a través de documentals de proximitat. 


"Maquis a les Muntanyes de Prades"és una coproducció de Canal Reus i La Xarxa de Televisions Locals, que compta amb el suport de la Fundació Privada Reddis i la Diputació de Tarragona. Dirigit per Toni Orensanz, la sèrie està basada en la investigació històrica del Dr. Lluís Colomés, president de la Fundació. 
 

Canal Reus Docs va néixer fa poc més de dos anys, produint sèries i documentals amb gran repercussió a la nostra regió, com "Reus 1970-2020", "Reus Ciutat de Pedagogues" o "Bigas Luna: escenes d'una terra". Documentals que, igual que la sèrie dels Maquis, van comptar amb la col·laboració de la Fundació Privada Reddis.

Aquests continguts es poden recuperar tant al Canal Reus A LA CARTA com a la plataforma de la Xarxa de Comunicació Local de Catalunya, La Xarxa+.

 

 

Previous Next

El Centre de Lectura de Reus comença la segona fase de la catalogació i digitalització del seu arxiu documental comprés entre els anys 1900 i 1936.

El Centre de Lectura de Reus ha començat la segona fase del projecte d’inventari, catalogació, digitalització i difusió del seu fons arxivístic, que abasta la documentació compresa entre els anys 1900 i 1936.

 

El projecte compta amb el suport de la Fundació Privada Reddis. Durant la roda de premsa, el president de la Fundació, Lluís Colomés, ha destacat que “aquest treball de digitalització de l'arxiu documental és de vital importància per aprofundir en el coneixement de la història de la ciutat".

 

La segona fase s’ha engegat immediatament després de la primera, durant la qual es van catalogar i digitalitzar 1.757 documents d’entre els anys 1859-1900. El treball va suscitar un gran interès en els usuaris, ja que durant l’any 2023 va rebre 40.886 consultes, segons han explicat aquest dilluns els presidents del Centre de Lectura i de la Fundació Privada Reddis, Lluís Miquel Pérez i Lluís Colomés, respectivament, i la cap de la Biblioteca, Montserrat de Anciola. En aquests moments, i amb la segona fase ja en marxa, els documents que es poden consultar en línia són 2.755.

 

Aquesta segona fase és especialment interessant, segons Montserrat de Anciola, perquè abasta “el període durant el qual el Centre de Lectura es va establir en la seu social actual, al carrer Major”. Per tant, bona part de la documentació que es processarà a partir d’ara serà la relacionada amb el trasllat definitiu del Centre de Lectura al carrer Major i de totes les obres d’arranjament que s’hi van realitzar al voltant dels anys 20 del segle XX.

 

Per exemple, ja s’han trobat dos documents interessants: una donació, l’any 2016, de 250 pessetes per part d’El Círcol al Centre de Lectura per a les obres de l’edifici de l’ateneu; i el pressupost de 4.273 pessetes per a les obres del sostre de l’entitat, redactat l’any 1918 pel mestre d’obres Miquel Bech.

 

Durant la primera fase de catalogació i difusió de l’arxiu històric del Centre de Lectura es van localitzar documents de gran valor per a l’entitat i pel patrimoni literari català,  com obres originals manuscrites de la Sección Dramática del Centro de Lectura, representades al Teatre Principal i al Teatre del Centre de Lectura, així com una obra teatral inèdita de Ramon Folch i Camarasa, premiada als Jocs Florals de Cambridge l’any 1956.

 

L’Arxiu Històric del Centre de Lectura es pot consultar a https://arxiu.centrelectura.cat/

Fundació Reddis

Xarxes socials

Connecta amb la Fundació.

Llista de correu

Subscriu-te i rep informació puntual sobre les nostres activitats.
Formulari d'inscripció

Please enable the javascript to submit this form