La segona conversa entre el director d’orquestra Josep Pons i el compositor Joan Magrané aclapara l’atenció del públic
Reus, 13 de febrer de 2024_ Ahir es va celebrar el segon PROSCENI REDDIS BARTRINA 2024 converses amb creadors, amb la conversa entre el director d’orquestra Josep Pons Viladomat i el compositor Joan Magrané, al Teatre Bartrina.
Si la temporada passada vam centrar-nos en la música de cambra, aquesta posarem l’atenció en dos oficis del món de la música que a primer cop d’ull poden semblar més individualistes, la composició i la direcció d’orquestra, per tal de despullar-los d’aquest i d’altres tòpics i, així, entendre’ls amb més profunditat.
Josep Pons Viladomat està considerat un dels directors més rellevants de la seva generació, i és l’actual director musical del Gran Teatre del Liceu. L’any 1985 va fundar l’Orquestra de Cambra Teatre Lliure i, l’any 1993, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. És director honorari de l’Orquesta y Coro Nacionales de España i de l’Orquesta Ciudad de Granada, de les quals va ser director artístic i titular. Va ser també director musical executiu de les cerimònies olímpiques de Barcelona 92.
L’any 1999 va ser distingit amb el Premio Nacional de la Música que atorga el Ministeri de Cultura, és acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts i doctor honoris causa de la Universitat Autònoma de Barcelona. El 2019 va ser guardonat amb la Medalla d’or al mèrit en les Belles Arts.
Ha enregistrat una cinquantena de títols per a Harmonia Mundi France i Deutsche Grammophon, i n’ha obtingut els màxims guardons: Grammy, Cannes Classical Awards, Grand Prix de l’Académie Charles Cross, Diapasson d’Or i Choc de la Musique.
Dirigeix habitualment les principals orquestres i ho fa a les sales d’arreu del món, i ha establert una relació continuada amb l’Orchestre de París, la Philharmonia, la City of Birmingham, la Gewandhaus de Leipzig, la Staatskapelle de Dresden, l’NHK de Tòquio o la BBC Symphony Orchestra, amb la qual ha fet diverses aparicions als BBC Proms de Londres.
Va debutar al teatre del Liceu el 1993. Com a director musical del Gran Teatre del Liceu (des de 2012) dirigeix nombroses produccions a Barcelona: va estrenar el 2019 una exitosa Turandot commemorativa del 20è aniversari del Liceu, el mes d’abril d’enguany dirigirà, en versió concert, El castell de Barbablava de Béla Bartók i el 2025 encapçalarà el Lohengrin de Katharina Wagner.
A partir la temporada 2025-2026 serà el nou director artístic i titular de l’orquestra alemanya Deutsche Radio Philharmonie, un dels conjunts més destacats dins del sistema d’orquestres alemanyes.
El Cicle Prosceni Reddis Bartrina compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona.
Les entrades als cicles són gratuïtes, i es poden reservar accedint a l'espai web de la Fundació a l'apartat "Agenda".
La primera part del PROSCENI REDDIS BARTRINA 2024 engega amb el Cicle: “L’ofici en viu”, on Joan Magrané, conductor del cicle, conversarà amb més professionals de la composició musical i la direcció d’orquestra com son:
- 5 de març, Antoni Ros Marbà, compositor i director d’orquestra
L’última sessió forma part del cicle “Trajectòries” conduïdes per l’actriu i directora de teatre, Rosa Mateu, que conversarà de forma intimista amb l’actriu Clara Segura. Tindrà lloc el dia 2 d’abril.
El projecte PROSCENI REDDIS BATRINA és un cicle que va començar l’any 2021 i que recull converses sobre la trajectòria de destacats creadors i artistes del món de les arts escèniques: cinema, teatre, dansa, música... Artistes que han tingut un abast nacional i estan relacionats d’alguna manera amb la ciutat de Reus o alguna de les seves institucions o entitats. La programació de les sessions inclouen actuacions en directe o videoimatges i són presentades per personalitats del món musical o artístic.
En les anteriors edicions han passat pel Prosceni Reddis Bartrina: Lluís Pasqual, Oriol Tarragó, Jordi Bosch, Jone Sanmartin, Miquel Ortega, David Bagés, Roger Morelló, Emma Vilarasau i músics dels quartets Gerhard i Kebiart.